Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as
Pradžia » , , , , , , , » Bruknių arba spanguolių džemas (mėsai) (atsargos žiemai)

Bruknių arba spanguolių džemas (mėsai) (atsargos žiemai)



Pagaliau prasidėjo bruknių sezonas! :-) Uogos šiais metais gražios, didelės, skanios! Metas virti džemą, idealiai tinkantį prie vištienos patiekalų (prie kitos rūšies mėsos taip pat skanu) :-)

Receptas iš 1996 m. žurnaliuko "Paragaukite".

Reikės:

1 kg bruknių arba spanguolių,
1 kg kietų, dar neprinokusių kriaušių,
1 kg antaninių obuolių,
1 kg cukraus,
1/2 stiklinės vandens,
uogienių tirštiklio, jei norite, kad džemas būtų tirštas, panašus šiek tiek į drebučius.


Iš šio produktų kiekio išviriau 3 litrus džemo ir liko keletas šaukštų paragauti :-)

Gaminimas:

Perrinktas ir, jei reikia, nuplautas uogas sudėti į puodą, supilti vandenį. Puodą kaitinti ant mažos ugnies, kol uogos pradės išskirti sultis (apie 15 min.). Kriaušes ir obuolius nuplauti, nulupti odelę, išpjauti sėklalizdžius, supjaustyti į 4 arba 8 dalis. Pirmiausia į bruknes sudėti kriaušes ir lėtai virti 15 min., paskui suberti obuolius ir dar pavirti 15 min. Kai vaisiai suminkštės, įberti cukrų, kruopščiai išmaišyti, kad cukrus visiškai ištirptų. Užvirinti, toliau virti dar 10 min. ant didelės ugnies. Išvirtą džemą pilti į stiklainiukus, uždaryti, stiklainius palaikyti apverstus, kol pravės.


Man, kaip dažniausiai būna ko gero daugeliui ;-), nepavyko visko padaryti kaip liepė receptas, truputį pasaviveiklavau: kriaušes ir obuolius pjausčiau kubeliais, viriau uogas ir vaisius po 10 min., įbėrusi cukrų, iš karto įbėriau ir uogienių tirštiklio nepilną maišelį (buvo 100 g tirštiklio, bet 3 arb. šaukštelius vakar įdėjau į bazilikų džemą, taigi šiam džemui liko nepilnas pakelis). Nepamirškite, kad reikia nugraibyti susidarančias putas! Džemą su tirštikliu viriau 5 min. ir iš karto sudėjau džemą į stiklainius, apverčiau vėlgi 10 min. ;-) - džemas paruoštas!

Ir tinka šis džemas ne tik prie mėsos! Išpilsčius į stiklainius, liko keletas šaukštų, namie kaip tik turėjau vaflių, sutepiau - nuostabus desertas paruoštas, nu labai jau skanus džemas! :-)


Skanaus!


Pranešimo autorė Rūta

Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".

4 komentaras(-ai) :

  1. Me gustan las mermeladas y la tuya se ve excelente.

    Has probado a hacer mermelada de pimiento?? Es ideal para acompañar carnes.

    Besitos!!!!!!!!!!!

    ( Man patinka uogienes ir jūsų atrodo puikiai. "Ve bandė padaryti pipirai želė? Tai ideali vieta lydėti mėsą. Besitos !!!!!!!!!!!)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maria Alonso, nos gustaría recibir tu receta de mermelada de pimiento. Nunca no hemos probado, pero tenemos impaciencia de hacerlo y comer con carne. ;) Si puedes, por favor, envíanos la receta a zuikaite.receptai@gmail.com :) A ver si hacemos yo y mi hermana esta mermelada tan curiosa :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man bitininkė sakė, kad negalima medaus dėti į mikrobangų krosnelę, nes jis praranda savo svybes. Atšildyti reikia įstačius į šilto vandens vonelę. Šitaip suskystėjęs medus po kiek laiko vėl sucukrėja, o iš mokrobanginės - nebecukrėja.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Edita, jūsų mintis teisinga, medaus ir į karštą arbatą nededu, bet šiame recepte nėra medaus...

    AtsakytiPanaikinti