Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Skanus, rūgštus... Citrinų marmeladas


Labai norėjau išsivirti šį savaitgalį apelsinų uogienę. Bet gavosi taip, kad namuose buvo tik vienas apelsinas. Gerai, kad turėjau pusę kilogramo citrinų. Dar iškaulijau pas savo kaimyną brolėną dar pusę kilogramo. Tai, sakau, bala nematė apelsinų uogienės, virsiu citrinų. Ir labai šauniai gavosi. Net mano brangusis su pasimėgavimu ragavo (na, jam labai patinka citrinos, kai gaminu kokius pyragus, vis skundžiasi, kad trūksta citrinų skonio). Apelsinų uogienės virimas atidėtas kitam savaitgaliui :o)

Reikės:

1 kg citrinų,
1 apelsino (apie 250 g),
1 vanilės lazdelės,
1 cinamono lazdelės,
700 g cukraus,
30 g uogienių tirštiklio.

Citrinas ir apelsiną rinkitės chemiškai neapdorotus (jie neturi plėvelės, panašios į vašką).

Vaisius labai gerai nuplaukite ir nušluostykite. Apelsiną plonai nulupkite ir odelę supjaustykite šiaudeliais. Nuo citrinų nutarkuoti geltonąją dalį (nutarkuoti tik nuo pusės visų citrinų kiekio). Nuo vaisių nupjaustyti baltąją žievelės dalį (ji marmeladui suteiks tik kartumo), viską susmulkinti nedideliais gabaliukais pašalinant visus kauliukus.

Į puodą, kuriame virsite, sudėkite citrinų ir apelsinų gabaliukus, įmeskite vanilės ir cinamono lazdeles ir viską užberkite cukrumi. Gerai išmaišykite ir virkite ant stiprios ugnies vis pamaišant kol užvirs. Tada ugnį sumažinkite ir virkite apie 15 - 20 minučių. Tada smulkintuvu šiek tiek sutrinkite vaisių odeles. Nereikia ilgai smulkinti, tik šiek tiek. Turi matytis apelsino žievelės šiaudeliai.

Suberkite uogienių tirštiklį (aš Lietuvoje nusipirkau "Alvo" tirštiklį) ir gerai viską išmaišykite. Pavirkite dar 3-5 minutes.

Paruoštą marmeladą supilkite į nuplikytus verdančiu vandeniu stiklainius ir gerai užsukite. Stiklainiukus apverskite ir taip palaikykite 5-10 minučių.

Iš nurodyto kiekio gaunasi 1 litras labai skanaus, rūgštaus marmelado. Nebijokit, jis rūgštus (juk virėme iš citrinų), bet užtenka ir saldumo. Bus pats tas kokiam nors nekeptam pyragui. Pavyzdžiui, sausainių padas, kondensuoto pieno želė ir citrinų marmelado sluoksnis. Mmmmmm, kaip skanu turėtų būti.


Patarimas!

Aaaa, vos nepamiršau! Citrinų ir apelsinų žievelių (net ir baltosios dalies) neišmeskite. Su jomis galite pasidaryti natūralų spintos gaiviklį.

Žieveles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir džiovinkite iki 50 - 60ºC įkaitintoje praviroje orkaitėje. Kai žievelės jau visai bus išdžiuvusios, sudėkite jas į medvilninius maišelius, užriškite gražiu kaspinėliu ir... Voliaaa! Nuostabus aromatas jūsų spintai.

Skanaus ir iki greito!


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

8 komentaras(-ai) :

  1. as kai rugstumo nebijau, man cia pats tas butu! kartais net pasipjaustau citrinu su medum ir valgau valgau...;)taigi toki gardesi tik saukstais kabinciau....;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai tada issivirk. Labai paprasta ir nepaprastai skanu. As net pyraga nekepta padariau is sio dzemo uzdejau. Labai skanu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tu blog es maravilloso. Yo tambien te voy a seguir. Gracias por tu visita al mío!
    Besos!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Muchas gracias Juana. Tu blog tambien me ha gustado. Nos iremos viendo.

    Hasta pronto, bs!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buenísimo tu blog y tus recetas!! Los muffins, las mermeladas y las demás cosas espectaculares que acabo de ver...Te felicito!!!
    Besos!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Caro, muchas gracias por tu bonitas palabras. Espero verte por aquí.
    Besos!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ačiū!!! Begalo skanu, jau gaminant seilė tyso :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, kad patiko :) Ir jei jau seilė tyso gaminant, palauk kol pastovės, vat tada tai bus niam :-D

      Panaikinti