Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Trijų Karalių ragaišis (Ispanija)


Na, šiandien jau pasibaigė šventės. Jau atėjo Trys Karaliai ir laikas nuimti žaisliukus nuo eglutės...

Bet prieš atsisveikinant su šiomis nuostabiomis šventėmis (man tai vienas iš nuostabiausių metų momentų), noriu su jumis pasidalinti tradiciniu ispanišku desertu valgomu Trijų Karalių dieną.

Kaip tik naktį iš sausio 5-osios į 6-tąją, iš tolimųjų Rytų atkeliauja Trys Karaliai ir ispanų vaikams po eglute palieka dovanėles. O pakui, kai jau vaikučiai, ir ne tik, džiaugiasi naujais žaisliukais, vakare valgomas labai skanus ragaišis. Tai ne bet koks pyragas... Turi netgi dvi paslaptis: pupą ir karaliaus figurėlę. Kam bevalgant ragaišį atitenka pupa, tam teks sumokėti. O kas atrado karalių, tas karūnuojamas ir visus metus būna karaliumi :o) Iki šiol man neatiteko nei viena, nei kita... Hehehehe...

Na, dabar, kai jau sudominau, dalinuosi receptu.

Raugui:
  • 125 g miltų,
  • 75 ml vandens,
  • žiupsnis druskos,
  • 5 g šviežių mielių.
Tešlai:
  • 250 g miltų,
  • žiupsnis druskos,
  • 20 g šviežių mielių,
  • 85 g sviesto (kambario temperatūros),
  • nutarkuota citrinos žievelė,
  • nutarkuota apelsino žievelė,
  • 38 g cukraus,
  • 20 ml geros kokybes romo (arba konjako),
  • 35 ml vandens,
  • 35 ml pieno.
Papuošimui:
  • Cukruoti vaisiai (cukatai),
  • 1 plaktas kiaušinis,
  • Perlinis cukrus.

Raugo paruošimas: Sumaišyti visus produktus. Uždengti ir palikti šiltai mažiausiai 3 val. Galite paruošti naktį prieš.




* Aš uždengiau švaria šluoste ir palikau per naktį. Deja, man viršus apdžiuvo ir mišinys nepakilo tiek, kiek reikėjo (tešlos gaunasi daugiau nei matosi nuotraukose). Bet, kadangi namuose turiu profesionalų duonos kepėja (ir kodėl gi anksčiau jo nepaklausiau...), patarė kitą kartą tešlą aptrinti šlapia ranka, kad paviršius siek tiek drėgnas būtų ir uždengti dviguba pašluoste, nes manoji per daug plona ir iš karto tešla džiūva.


Tešlos ruošimas: Sumaišyti citrinos ir apelsino tarkuotas (smulkiai) žieveles su sviestu, cukrumi ir romu.

Atskirame dideliame inde sumaišyti miltus, druską ir mieles. Pakui paeiliui įmaišyti pieną, šiek tiek vandens, raugą, sviesto mišinį. Ir paskui pilti vandens tiek, kiek tešla sugeria (šį kartą man liko šiek tiek). Labai gerai viska sumaišyti. Tešla turi būti vienalytė.

Dabar, jei norite, galite į tešla įmaišyti cukruotų vaisių gabaliukų... Aš pamiršau :o) Ir gerai, pasirodo, maniškiams jie nepatinka (dar nežinojau).

Tai va, kai jau viskas gerai išminkyta, iš tešlos padaryti rutulį, sudrėkinti paviršių ir uždengti dviguba pašluoste ir palikti šiltai 90 minučių, kad pakiltų. Aš kišu į šiltą, bet ne karštą orkaitę.




Kai tešla jau pakilo, atsargiai ją išimti iš dubens (neminkant) ir sudėti į skardą išklotą kepimo popieriumi. Viduryje padaryti skylę, uždengti dviguba pašluoste ir palikti, kad dar kartą pakiltų (apie 90 min.).


Prieš baigiant kildinti, įjungti orkaitę ir įkaitinti iki 180 ºC.

Ragaišį aptepti plaktu kiaušiniu ir papuošti cukriniais vaisiais ir perliniu cukrumi. Kepti apie 15 - 20 minučių vidurinėje orkaitės lentynoje.


* Jei neturite perlinio cukraus, galite naudoti 2 valg. šaukštus cukraus sudrėkintus 3 lašais vandens. Drėgnu cukrumi apibarstyti ragaišį.

Iškepusį pyragą atvėsinti ant grotelių ir skanauti. Man labai patinka, kol dar šiltas, užsigeriant šaltu pienu.



Uošvienės atneštas pirktinis ragaišis

Skanaus ir su praėjusiomis šventėmis!


P.S.: Pamiršau paminėti, kad idėja imta iš nuostabaus blog'o, kurį karts nuo karto aplankau: L'Exquisit


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

4 komentaras(-ai) :

  1. Gal galite išduoti iki kiek laipsnių įkaitinate orkaitę tešlos kildinimui? Iš anksto ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas, Vaida!

    Aš savo orkaite jungiu iki 50ºC. Kai užgęsta temperatūros indikatoriaus lemputė, sumažinu (kitu atveju mano orkaite neįsijungia ir nešyla). :o)

    AtsakytiPanaikinti