Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Tiramisu itališkai

Mano šeimos pamėgtas desertas :-) Dabar vis ieškau naujų tiramisu skonių, tačiau kol kas šis receptas – vienas geriausių :-) Receptas paimtas iš knygos "Italijos virtuvė. Žingsnis>po>žingsnio". Šis receptas yra geras ir tuo, kad jame nėra riebios grietinėlės, taigi pyragas ne toks riebus.


Reikės:

2 kiaušinių
2 kiaušinio trynių
100 g cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto (dėjau vanilinį cukrų)
500 g maskarponės
175 ml stiprios juodos kavos
125 ml romo (tinka ir brendis, likeris)
24 biskvitiniai piršteliai (damų piršteliai)
2 valg. š. nesaldintos kakavos miltelių
2 valg. š. tarkuoto juodojo šokolado
Negilaus, patogiau keturkampio, indo pyragui

Gaminimas:

4 vnt. kiaušinių trynius išsukti iki baltumo su cukrumi ir vanile karšto vandens vonelėje (stiklinį dubenį stačiau ant puodo, kuriame buvo nedaug vandens, viryklė įjungta minimaliu pajėgumu, tik kad palaikytų vandens garavimą. Turi gautis mano vaikystės mėgiamas desertas "gogel mogel", kurį močiutė kartais paruošdavo vakarais ir kuriame nesijausdavo cukrus – visas ištirpdavo. Tiesa, močiutė sukdavo trynį ne karštyje. Baltą trynių masę padėti atvėsti.

Maskarponę šiek tiek ištrinti, kad būtų lengviau sumaišyti su atvėsusia trynių mase, gautą masę lengvai išplakti.

Baltymus išplakti iki purių putų. Atsargiai įmaišyti į maskarponės masę, stengtis "nesulamdyti" baltymų, t. y. neišleisti iš jų visų oro burbuliukų.

Kavą sumaišyti su pasirinktu alkoholiu. Imti sausainius, pamirkyti kiekvieną sausainį atskirai. Su sausainių mirkymu reikia atsargiai, nes jei tik per ilgai pamirkai, pyragas gaunasi per šlapias, nukenčia skonis. Aš imu sausainį, merkiu į kavą, kelis kartus greitai apverčiu ir dedu į indą. Sausainiais reikia iškloti visą dugną. Priklausomai nuo indo dydžio, turėtų gautis 2 arba 3 sluoksniai. Jei bus 2 sluoksniai sausainių, ant pirmojo sluoksnio reikia sudėti pusę maskarponės masės (jei 3 – tik trečdalį).
Sudėti antrą sausainių ir maskarponės sluoksnį. Kiek sluoksnių bebūtų, viršutinis būtinai turi būti kremo.

Paruoštą pyragą dėti į šaldytuvą. Visą laiką palieku nakčiai, nors daugelyje receptų rašo, kad užtenka ir poros valandų šaldymo. Prieš tiekiant, pyragą reikėtų apibarstyti kakava ir tarkuotu šokoladu. Man sausa kakava nepatinka, todėl ją pabarstau prieš keletą valandų, o jei barstau šokoladą, tai apseinu ir be kakavos barstymo :-)


Skanaus!


Pranešimo autorė Rūta

Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".

7 komentaras(-ai) :

  1. Mmmm... Tiramisuuuu!!!!! Niam niam!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi ruošiu tiramisu pagal šį receptą, bet pastaba apie riebumą čia ne vietoje, nes grietinėlė yra max 36 proc. riebumo, mascarpone - 82 proc., taip kad su grietinėle būtų daugiau kaip dvigubai liesiau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ruta, sakydama, kad ne taip riebu, turėjau omenyje, kad tuose receptuose, kur dedama plakta grietinėlė, maskarponė irgi eina :-) o jei vien tik grietinėlė, ar taip pat vis dar vadintųsi Tiramisu? nesusidūriau, nežinau.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Suprantu, kad mascarpone eina, bet grietinėlė jį "skiedžia" ir mažina vidutinį riebumą, pvz. jei porcijoje tiramisu vietoj 100 g mascarpone bus 70 g mascarpone ir 30 g. grietinėlės, tai riebalų bus 68,2 g vietoj 82g. Čia logikos ir matematikos reikalas. Juk dedant tuos pačius 500 g mascarponės ir dar tarkim 250 g grietinėlės porcijų tai gaunasi daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas2014-06-10 13:59

    Tikiu,kas skanu,bet žalių kiaušinių naudojimas man nekelia pasitikėjimo.:((

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kadangi salmonelė laikosi ant kiaušinių lukštų, gerai nuplovus kiaušinius, grėsmė užsikrėsti sumažėja. Plius dar kiaušinių tryniai sukami karštoje vonelėje. Jei tai sukelia abejonę.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ruta, sutinku, kad kalorijų mažiau, jei mažesnis gabaliukas į lėkštę eitų. Bet tiramisu taip skanu, kad mažesnis gabaliukas netinka :-) Kam patinka saldumynai ir neina į kūną... :-)

    AtsakytiPanaikinti