Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Spalio 10 - Pasaulinė Košės diena

RECEPTAS: Kukurūzų kruopų košė

Kiekvienais metais spalio 10 minima Pasaulinė košės diena. Jos garbei, nuo 1994 metų, Škotijoje (Carrbridge) netgi švenčiamas Pasaulinis Košės Darymo čempionatas (angl. The World Porridge Making Championships). Čempionate yra dvi kategorijos: "tradicinės" košės, gaminamos tik iš avižinių, vandens ir druskos; ir "specialios", kuri skatina konkurentus naudoti savo vaizduotę.

Jei įdomu sužinoti daugiau apie čempionatą, siūlau paskaityti šį straipsnį (tiesa, jis anglų kalba).

Lietuvoje, pasirodo, jau irgi pradedama minėti ši diena. Internete aptikau, kad Sveikatos Apsaugos Ministerija šiais metais suorganizavo "košės valgymą" Lietuvos mokyklose - spalio 9-ąją. Tad, manau, vakar dauguma vaikučių skanavo gardžiomis košėmis :-)

Mes ne ką prastesnės, todėl irgi norime prisijungti prie šios naujos tradicijos (tikimės, kad tai taps tradicija ir Lietuvoje). Tad siūlome šiandien pusryčiams išsivirti paprastos, bet tikrai ne prastos, kukurūzų kruopų košės.


RECEPTAS: Kukurūzų kruopų košė     
  PRODUKTAI (2 porcijoms):
  • 150 g kukurūzų kruopų
  • 300 ml vandens
  • 300 ml pieno
  • 1 arb. šaukštelis sviesto
  • druskos ir cukraus pagal skonį
  • sviesto išvirtai košei pagardinti

  GAMINIMO EIGA:
  1. Pieną ir vandenį užvirinti ir sumažinti ugnį.
  2. Įdėti šaukštelį sviesto.
  3. Įberti šiek tiek druskos ir cukraus ir lengva srovele supilti kruopas nuolat maišant, kad nesusidarytu gumuliukai.
  4. Košę virti apie 20 min. nuolatos pamaišant.
  5. Paragauti, kaip skonis. Jei trūksta, įberti dar druskos ir cukraus. Ir, išjungus ugnį, palaikyti 10 min. uždengus, kad baigtų brinkti.
  6. Patiekti su gabalėliu sviestu ir skaniai ir sočiai suvalgyti :-)

PATARIMAS: Jei patinka skystos košės, reikėtų didinti vandens ir pieno kiekį. Vietoj proporcijos 1:4 pabandyk 1:6 (kukurūzų kruopos : skysčiai).

RECEPTAS: Kukurūzų kruopų košė

Šį košė naudinga sveikatai, nes kukurūzų kruopos - natūralus seleno šaltinis. O jis atsakingas už skydliaukės hormonų apykaitą ir antioksidantų reguliavimą (info šaltinis, isp. kalba). Tad, tikrai siūlau pabandyti ir įsimylėti kukurūzus. ;-)

Jei turi vaiką(-ų), ar gavo košės vakar mokykloje? Kokios? :-D

Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą