Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as
Pradžia » , , , , , , » Česnakinis padažas - Alioli (su pienu) (Ispanija)

Česnakinis padažas - Alioli (su pienu) (Ispanija)

RECEPTAS: Česnakinis padažas - Alioli (su pienu)

Ispanijoje mėsa, keptos bulvės ar fideua patiekiama su labai skaniu česnakiniu padažu - alioli.

Dažniausiai šis padažas daromas su žaliu kiaušiniu. Bet, kadangi aš dabar negaliu jų valgyti, nes laukiuosi, mano vyras kart nuo karto pagamina man variantą su pienu. Jis ne toks gardus, kaip originalus padažas, bet kai labai norisi, man tinka ir šis :-)



  PRODUKTAI:
  • 1 skiltelė česnako
  • druskos
  • 150 ml šalto pieno
  • 400 ml saulėgrąžų aliejaus

  GAMINIMO EIGA:
  1. Į aukštą plakimo stiklinę (kuri būna parduodama su "blenderiu") įdėti česnako skiltelę, suberti druską.
  2. Supilti pieną.
  3. Truputį suplakti "blenderiu". Tada po truputį pilti aliejų ir plakti nenustojant. Iš pradžių nepakeliant blenderio nuo dugno, kol pradės padažas tirštėti. Tada atsargiai "pakilnoti" aukštyn ir žemyn.

Kad būtų aiškiau, ką aš čia prirašiau, siūlau pažiūrėti trumpą filmuką, kurį radau YouTube (ispanų kalba, bet procesą galima suprasti):



PATARIMAS: Kartais būna, kad užvalgius ką nors su šviežiu česnaku, paskui nuolatos atsirūgstama su nemaloniu skoniu burnoje. Kad taip nenutiktų (ar bent jau sušvelninti šią reakciją), patariama iš česnako skiltelės išimti šerdį.


Man šis padažas skaniausias su keptomis bulvėmis. Ar paprasčiausiai užtepus ant šviežios traškios baltos duonos. :-)

RECEPTAS: Česnakinis padažas - Alioli (su pienu)

Ar tau kada teko ragauti alioli? Gal ir gaminai? Kaip sekėsi? Neturėjai problemų su gaminimo procesu?


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

3 komentaras(-ai) :

  1. sveiki, turiu keletą klausimėlių?
    * kaip tai daryti su žaliu kiaušiniu?
    *kokie prieskoniai beriami filmuke?
    *ar tinka tik saulėgrąžų aliejus?
    kur ir kiek laiko galima jį saugoti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas, Sigitai!

    Ačiū už tavo klausymus. Pabandysiu atsakyti į visus kuo aiškiau :)

    kaip tai daryti su žaliu kiaušiniu? - "Originalus" padažas, ir man daug skanesnis, gaminamas su žaliu kiaušiniu. Vietoj pieno dedamas visas žalias (nevirtas) kiaušinis. Gaminimo procesas tas pats. Svarbu, kiaušinį prieš tai gerai nuplauti.

    kokie prieskoniai beriami filmuke? - Be česnako, filmuke, dedama džiovintų petražolių. Galima dėti šviežių, netgi patarčiau keisti šviežiomis :)

    ar tinka tik saulėgrąžų aliejus? - Naudojamas saulėgrąžų aliejus todėl, kad jis yra švelniausio skonio. Kartą ragavau alioli padažą gamintą su geros kokybės alyvuogių aliejumi, kuris man labai patinka. Ir turiu prisipažinti, padažas buvo netgi feee... :) Gal dar galima būtų pabandyti su rapsų aliejumi. Bet čia, Ispanijoje, jis nenaudojamas. O kadangi gyvenu svetur jau daug metų, tai net nepamenu rapsų aliejaus skonio. Tad negaliu garantuoti rezultato. Beliktų tau tik eksperimentuoti. Ir jei išbandysi kitą aliejų, būtų labai džiugu, kad pasidalintum savo patirtimi, kad ir kiti(os) skaitytojai(os) galėtų pritaikyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, pasirodo pamiršau atsakyti į paskutinį klausymą:

    kur ir kiek laiko galima jį saugoti? Kaip tik šeštadienį darėme šį padažą. Ir tik šiandien pabaigiau :) Ir buvo tikrai dar geras. Bet jei būtų gamintas su kiaušiniu, patariama sunaudoti tą pačią dieną. Nors kartais dar valgydavau ir kitą. Bet čia jau "rizika"... Man patinka "stiprūs" pojūčiai... cha cha cha...

    Padažą būtina laikyti šaltai, t.y. šaldytuve.

    O tinka prie mėsos patiekalų, bulvių, makaronų su jūrų gėrybėmis... Užsitepus ant "batono"... Aš šį padažą sugebu valgyti ir vieną. Kabinu šaukštu ir mėgaujuos :)

    AtsakytiPanaikinti