Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)

RECEPTAS: Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)

Visada norėjau išmokti kepti duoną namuose. Šiaip, dėl įdomumo. Bet kažkaip niekaip neprisiruošdavau. O dar tai, kad namuose turiu profesionalų duonos kepėją, tai kam čia sau galvą kvaršinti :-) Nors tos naminės duonos beveik ir nemačiau. Kaip sakoma, batsiuvys be batų. Tai mano atvejų, duonos kepėjas nekepa duonos.

Gyvenu Ispanijoje. Ir čia, ar šiaip bet kurioje kitoje šalyje, juodos duonos, kaip kepama Lietuvoje, nerasi. Net sugebėjau nuo jos atprasti. O tai buvo mano mėgstamiausia duona.

Bet šią žiemą lankėmę šeimyną Vilniuje ir rodėme su vyru savo mažąją. Ir kažkurią dieną parduotuvėje užmačiau sauso raugo ir salyklo pakelius. O ant jų buvo užrašytas ruginės duonos receptas. Nusprendžiau nusipirkti ir, grįžusi namo, išbandyti išsikepti naminės duonos.

Kaip tik vakar ir kepiau. Ir savo neseniai pirktą Römertopf puodą panaudojau. Nes skaičiau, kad duona, kepta šiame puode, labai panaši į keptą akmeninėje krosnyje.

RECEPTAS: Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)

Rezultatas labai nudžiugino. O kaip skaniai kvepėjo visi namai ir laiptinė.

RECEPTAS: Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)


  PRODUKTAI:
  • 250 g kvietinių miltų
  • 250 g pilno grūdo ruginių miltų
  • 40 g cukraus (apie 3 šaukštai)
  • 30 g sauso salyklo miltelių
  • 30 g sauso raugo miltelių
  • 6 g sausų mielių
  • 8 g druskos (maždaug 1 arbatinis šaukštelis)
  • 400 ml šilto vandens

  GAMINIMO EIGA:
  1. Visus sausus produktus suberk į didelį dubenį ir išmaišyk.
  2. Užpilk šiltu vandeniu ir užminkyk tešlą.
  3. Paruoštą tešlą uždenk maistine plėvele ir palik pakilti. Aš laikiau šiek tiek pašildytoje orkaitėje apie valandą, nors recepte rašė tik 30 min. Man tešla gerokai pakilo.
  4. Molinį puodą Römertopf užmerk vandenyje ir palik kol kils tešla.
  5. Įkaitink orkaitę iki 200 ºC.
  6. Iš tešlos miltuotomis rankomis suformuok kepaliuką, sutepk paviršių vandeniu, padaryk įpjovas ir įdėk į drėgną puodą. Uždenk dangčiu.
  7. Kepk 30 - 40 minučių ir nukelk dangtį. Dar kepk apie 20 - 30 minučių, kol duona gražiai apskrus.
  8. Palik atvėsti išimtame iš orkaitės atidengtame puode.
  9. O dabar jau gali skanauti!

  PASTABOS:
  • Naudojau elektrinį maišytuvą, tai neteko nei varginti, nei purvintis rankų :-)
  • Suformuotą kepaliuką dėjau į šiek tiek nusausintą puodą, pabarstytą miltais, manydama, kad taip neprilips prie dugno. Bet vis tiek prilipo. Manau, jei būčiau dėjusi tiesiai į drėgną puodą, rezultatas būtų buvęs geresnis.
  • Taip pat, manau, kad galima paprasčiausiai įkloti kepimo popieriaus.
  • Kitą kartą, kai kepsiu, nedarysiu įpjovų. Paprasčiausiai sudrėkinsiu vandeniu. Manau, kad paviršius pats savaime gražiai "suplyš".

PATARIMAS: Niekados nemaišyk mielių su druska. Nes mielės reaguoja su druska ir nebeatlieka savo darbo. Tam visada geriau šiuos ingredientus įmaišyti atskirai, kad nesiliestų tiesiogiai vienas su kitu.


RECEPTAS: Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)

Duona labai patiko. Net vyras gyrė, kad pirmą kartą gerai duoną namų sąlygomis iškepiau. Ir be jo pagalbos :-p Tikrai dar kartą kepsiu. Ir ekseprimentus darysiu. Jau užsakiau Rūtos, kad atvežtų man kelis sauso raugo ir salyklo rinkinukus.

RECEPTAS: Lengvai paruošiama naminė ruginė (juoda) duona (Lietuva)

Gal turi ar žinai kokį gerą judos duonos receptą? Labai norisi ką nors įdomaus išbandyti.

Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą