Visada norėjau išmokti kepti duoną namuose. Šiaip, dėl įdomumo. Bet kažkaip niekaip neprisiruošdavau. O dar tai, kad namuose turiu profesionalų duonos kepėją, tai kam čia sau galvą kvaršinti :-) Nors tos naminės duonos beveik ir nemačiau. Kaip sakoma, batsiuvys be batų. Tai mano atvejų, duonos kepėjas nekepa duonos.
Gyvenu Ispanijoje. Ir čia, ar šiaip bet kurioje kitoje šalyje, juodos duonos, kaip kepama Lietuvoje, nerasi. Net sugebėjau nuo jos atprasti. O tai buvo mano mėgstamiausia duona.
Bet šią žiemą lankėmę šeimyną Vilniuje ir rodėme su vyru savo mažąją. Ir kažkurią dieną parduotuvėje užmačiau sauso raugo ir salyklo pakelius. O ant jų buvo užrašytas ruginės duonos receptas. Nusprendžiau nusipirkti ir, grįžusi namo, išbandyti išsikepti naminės duonos.
Kaip tik vakar ir kepiau. Ir savo neseniai pirktą Römertopf puodą panaudojau. Nes skaičiau, kad duona, kepta šiame puode, labai panaši į keptą akmeninėje krosnyje.
Rezultatas labai nudžiugino. O kaip skaniai kvepėjo visi namai ir laiptinė.
PRODUKTAI:
- 250 g kvietinių miltų
- 250 g pilno grūdo ruginių miltų
- 40 g cukraus (apie 3 šaukštai)
- 30 g sauso salyklo miltelių
- 30 g sauso raugo miltelių
- 6 g sausų mielių
- 8 g druskos (maždaug 1 arbatinis šaukštelis)
- 400 ml šilto vandens
GAMINIMO EIGA:
- Visus sausus produktus suberk į didelį dubenį ir išmaišyk.
- Užpilk šiltu vandeniu ir užminkyk tešlą.
- Paruoštą tešlą uždenk maistine plėvele ir palik pakilti. Aš laikiau šiek tiek pašildytoje orkaitėje apie valandą, nors recepte rašė tik 30 min. Man tešla gerokai pakilo.
- Molinį puodą Römertopf užmerk vandenyje ir palik kol kils tešla.
- Įkaitink orkaitę iki 200 ºC.
- Iš tešlos miltuotomis rankomis suformuok kepaliuką, sutepk paviršių vandeniu, padaryk įpjovas ir įdėk į drėgną puodą. Uždenk dangčiu.
- Kepk 30 - 40 minučių ir nukelk dangtį. Dar kepk apie 20 - 30 minučių, kol duona gražiai apskrus.
- Palik atvėsti išimtame iš orkaitės atidengtame puode.
- O dabar jau gali skanauti!
PASTABOS:
- Naudojau elektrinį maišytuvą, tai neteko nei varginti, nei purvintis rankų :-)
- Suformuotą kepaliuką dėjau į šiek tiek nusausintą puodą, pabarstytą miltais, manydama, kad taip neprilips prie dugno. Bet vis tiek prilipo. Manau, jei būčiau dėjusi tiesiai į drėgną puodą, rezultatas būtų buvęs geresnis.
- Taip pat, manau, kad galima paprasčiausiai įkloti kepimo popieriaus.
- Kitą kartą, kai kepsiu, nedarysiu įpjovų. Paprasčiausiai sudrėkinsiu vandeniu. Manau, kad paviršius pats savaime gražiai "suplyš".
PATARIMAS: Niekados nemaišyk mielių su druska. Nes mielės reaguoja su druska ir nebeatlieka savo darbo. Tam visada geriau šiuos ingredientus įmaišyti atskirai, kad nesiliestų tiesiogiai vienas su kitu.
Duona labai patiko. Net vyras gyrė, kad pirmą kartą gerai duoną namų sąlygomis iškepiau. Ir be jo pagalbos :-p Tikrai dar kartą kepsiu. Ir ekseprimentus darysiu. Jau užsakiau Rūtos, kad atvežtų man kelis sauso raugo ir salyklo rinkinukus.
Gal turi ar žinai kokį gerą judos duonos receptą? Labai norisi ką nors įdomaus išbandyti.
0 komentaras(-ai) :
Rašyti komentarą