Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Želė tortas

Želė tortus mėgstu visus metus. Ir be vaisių, ir su daug vaisių. Tinka iš vaisių želė, labai tinka ir pieno produktų želė tortas.

Desertas, kur užtenka žinoti, kiek reikia įdėti želatinos, kad gerai sustingtų. O tada jau galima derinti: kiek sluoksnių bus, kokio storio, kokio skonio ir saldumo... Fantazijai vietos tikrai yra :-)

Kadangi kiekvienam sluoksniui reikia duoti laiko sustingti, greičiausiai jį pagaminti žiemą, kai lauke spaudžia šaltukas ir želė balkone ar lauke stingsta daug greičiau nei šaldytuve.

RECEPTAS: Želė tortas


  PRODUKTAI:
  • 2 vnt. pirktinės želė pakelių, skirtingų spalvų
  • 120 g želatinos (po 40 g kiekvienam sluoksniui)
  • 340 g maskarponės
  • 330 g cukraus (po 110 g kiekvienam sluoksniui)
  • 1 kg jogurto natūralaus skonio
  • 600 g grietinėlės (nebūtinai riebios)
  • 230 g pieno
  • 450 g vandens (150 g vandens 40 g želatinos tirpdyti)
  • norimų vaisių ir uogų: aviečių, mėlynių, vynuogių, bananų, apelsinų ir pan.

  GAMINIMO EIGA:
  1. Iš šio produkto kiekio padariau 2 tortus, t. y. 2 formas po 1,5 l (naudojau želė žiedus su skyle per vidurį), ir 6 keksiukų dydžio tortukus.
  2. Želė sluoksniui: želė iš pakelio ištirpdyti šiek tiek mažesniame vandens kiekyje, nei rašoma ant pakelio (pvz., vietoje 500 ml imti 400–450 g, priklausomai nuo to, ar daug vaisių bus pirmame sluoksnyje. Pirmasis gaminamas sluoksnis bus apatinis formoje, tačiau viršutinis pagaminto torto sluoksnis, nes desertas bus išverčiamas iš formos ant lėkštės).
  3. Į želė formą įpilti nedidelį kiekį želė, palikti kad sustingtų.
  4. Ant sustingusios želė (kad būtų lengviau dėlioti vaisius, galima nelaukti, kol visai sustings, tada vaisiai prilips prie ne iki galo sustingusios želė) išdėlioti vaisius norimu raštu (dėlioti gėles, geometrines figūras ar pan. Lengviausia derinti prie turimos formos, kuriame gaminate želė tortą). Sudėliojus vaisius, vėl užpilti ploną sluoksnį želė. Kad pilama želė neišplautų vaisių iš vietos, želė atsargiai pilti šaukštu. Šiame etape svarbiausia, kad vaisiai liktų savo vietose. Jei norėtumėte, kad viršutinis želė sluoksnis būtų storesnis, daugiau želė reikėtų pilti tik tuomet, kai sustings tas sluoksnis, kuris prilaiko savo vietose vaisius. Vaisiai gražiai atrodo, kai šis sluoksnis būna šviesus. Tačiau jūs rinktės jums gražius uogų, vaisių ir želė spalvų derinius.
  5. Želatinos paruošimas: 40 g želatinos puodelyje užpilkite 150 g kambario temperatūros vandens. Palikite išbrinkti. Kai želatina sugers visą vandenį ir išbrinks, dėkite į mikrobangę krosnelę ir pašildykite 1–2 minutes (aš jungiu atšildymui skirtą galingumą). Išmaišykite, jei liko neištirpusių gabaliukų, pašildykite dar minutę. Kai želatina tinkama naudojimui, kai būna visai ištirpusi. Kiekvienam sluoksniui želatiną ruoškite, kai pradedate maišyti sluoksniui skirtus produktus.
  6. Jogurto sluoksniui: kol stingsta želė sluoksnis, paruoškite jogurto sluoksnį. Jei norite, galite naudoti jogurtą su skoniu. Tokiu atveju ragaukite, nes cukraus gali reikėti mažiau. 760 g jogurto maišyti su 110 g cukraus, kol cukrus ištirps. Supilti paruoštą želatiną. Gerai išmaišyti ir supilti į formą. Pilti masės tiek, kokio storumo norite jogurto sluoksnio. Jei lieka nedaug jogurto masės, paimkite silikonines keksiukų formeles – vaikams patinka jiems vieniems skirti nedideli tortukai. Padėti šaltai, kad sustingtų.
  7. Kad būtų gražiau, tarp visų baltų pieniškų sluoksnių galima padaryti vaisinės želė sluoksnius, norimų spalvų. Šiems sluoksniams imu pirktinę želė (2 p.).
  8. Į visus  sluoksnius galima dėti mėgstamų vaisių ar uogų. Man labai skanu avietės, jos suteikia rūgštelės skonį saldžiame deserte. Labai tinka ir bananas. Vidiniuose sluoksniuose nėra svarbu, kaip išdėlioti vaisiai, nes jų nesimato, todėl galima sudėti norimo dydžio gabaliukus bet kokia tvarka. Net jei gabaliukai būtų didesni ir jų neužpiltumėte vienu sluoksniu, tai užpilsite kitu – taip netgi gali būti įdomiau, kai pjaustysite tortą ir pasimatysis visi sluoksniai.
  9. Grietinėlės sluoksniui: grietinėlę maišyti su 115 g pieno ir 110 g cukraus, kol cukrus ištirps. Sumaišyti su paruošta želatina. Masę pilti ant sustingusio želė sluoksnio. Palikti šaltai, kad sustingtų. 
  10. Užpilti vaisinės želė sluoksnį, įdėti vaisių ar uogų, jei norisi.
  11. Maskarponės sluoksniui: maskarponės sūrį maišyti su 240 g jogurto, 115 g pieno ir 110 g cukraus, kol masė bus vienalytė ir cukrus ištirps. Įmaišyti paruoštą želatiną. Masę pilti ant paskutinio sustingusio torto sluoksnio. Palikti šaltai sustingti.
  12. Formą su tortu apversti ant lėkštės. Kad tortas lengviau iškristų iš formos, išorinius formos kraštus galima kelias sekundes pašildyti fenu.

PATARIMAI:

  1. 1 kg masės reikia 30–40 g želatinos. Aš dedu po 40 g, nes man patinka standūs sluoksniai. Jei norite, kad gautųsi minkštenis sluoksnis, imkite 30 g želatinos.
  2. Jei mėgstate šaldžiai, cukraus kiekį didinkite pagal skonį, pavyzdžiui, iki 150 g sluoksniui.
  3. Vietoje pieno, galima naudoti sultis, pavyzdžiui, apelsinų. Taip kiekvieną kartą galima išgauti skirtingus skonius.
  4. Želatiną pilti tik prieš pat pilant masę į formą, kad nepradėtų per anksti stingti.


RECEPTAI: Želė tortas

RECEPTAS: Želė tortas

RECEPTAS: Želė tortas

RECEPTAS: Želė tortas
Jei neturite spalvotos vaisinės želė atskirti baltiems sluoksniams, galima vieną iš sluoksnių nudažyti maistiniais dažais norima spalva
RECEPTAS: Želė tortas




Kokius vaisius, uogas dažniausiai dedi į želė tortus? Dalinkis patirtimi komentaruose.

Pranešimo autorė Rūta

Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".

6 komentaras(-ai) :

  1. Sveiki, gal turite kokį želė tortą, kurį sudarytų ir sluoksnis su sausainiais ar biskvitu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, lututee! Blog'e dr nėra recepto, bet esame kartu su Rūta pagaminusios vieną labai skanų tortą, kuriam naudojome sausainius ir želatiną. Tiesa, jis kaip ir ne želė tortas, bet labai panšus. Gal tiks...

      Parašysiu trumpą aprašymą, o kada prie progos ir patį receptą įkelsiu ;)

      Padas:
      400g sausainių,
      100 g sviesto.

      Mėlynių sluoksnis:
      750g graikiško jogurto,
      6 šaukštai cukraus,
      7 lapeliai želatino ar daugiau, kad būtų standesnis (arba tiek kiek nurodyta ant pakelio turint galvoje skysčio visą kiekį + dar truputį),
      200 g mėlynių*.

      Citrininis sluoksnis:
      750g natūralaus jogurto,
      3 šaukštų cukraus,
      2 pakeliai citrinų želė,
      3 lapelių želatino.

      Papuošimui:
      Avietės ir mėlynės.

      Sausainius sumalti ir sumaišyti su lydytu sviestu ir išloti kepimo formą. Palikti šaldytuve, kad sutingtų.
      Sluoksniams, atskirai, belnederio pagalba, sutrinti visus ingredientus (želatiną ir želę reikia ištirpdyti nedideliame karšto vandens kiekyje ir atvėsinti. Ir tik tada supilti). Ant sausainių pado pilti mėlynių sluoksnį. Palikti, kol sustings. Tada pilti citrininį. Papuošti mėlynėmis ir avietėmis ar kaip norisi.

      * tinka ir šaldytos mėlynės.

      Panaikinti
  2. Nerealiai atrodo!Noriu daryti kaledoms, primena mociute. Sakykit kaip isemet taip graziai is formos? Nes man daznai krastai negraziai nusiima ar buna prilipe prie formos. Zadejau naudot silikonine pyrago apvalia forma su skyle viduj. Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ernesta! Naudoju tuperware želė formą, kur nusiima apatinis ir viršutinis dangteliai. Apatinį nuėmus dedu ant lėkštės, kurioje ir bus tortas, tada nuimu viršutinį dangtelį ir patekęs oras gražiai išspaudžia tortą iš formos.
      Dėl silikoninės formos: manau, kad prieš išimant reikėtų kelioms sekundėms įmerkti formą į karštą vandenį, kad atliptų nuo kraštų. Arba formą pašildyti kelias sekundes fenu.

      Būtų įdomu sužinoti, kaip sekėsi su tortu, parašykite, lauksiu jūsų atsiliepimo. Sėkmės!

      Panaikinti
  3. O aš silikonines formas patepu kokiu švelnaus skonio aliejumi. Pavyzdžiui, saulėgrąžų. Kai želė būna jau sustingusi, pirmą atsargiai "atklijuoju" gaminio kraštus nuo silikoninės kepimo formos. Kartais pasitelkiami į pagalbą silikoninę mentelę (tiktų ir neaštrus bukas peilis, bet man labiau prie širdies mentelė... Na, kad netyčia nesugadinčiau formos). Paskui dar atsargiai "patalpai" bandydama "atklijuoju" gaminį nuo formos. O jau tada tiesiai į lėkštę.

    Gal atrodo iš parašymo, kad sudėtinga (o gal nelabai suprantama), bet iš tikro viskas labai gražiai ir greitai išsiima. Net nereikia šildyti (man tai "baisus" procesas, nes esu kelis gaminius perkaitinusi).

    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nuostabus receptas, išbandytas. Ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti