Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Daržovių ir fetos sūrio pyragas



Sveiki visi. Jau senokai, kaip nerašau, tik šiaip užklystu pažiūrėti ar kas ką parašė, atsakyti į Jūsų mielus komentarus. Vasara - pats darbymetis.

Šią savaitę sugalvojau, kad noriu ką nors pasigaminti su fetos sūriu. Niekados jo nenaudojau pati. Tik šiaip kavinėse užsisakydavau kokių salotų ir tiek. Ir galiu pasakyti, kad per ilgai sėdėjau rankas sudėjusi. Juk toks skanus sūris.

Aš šį sūrį galėčiau apibūdinti kaip kietą, sūroką varškę. Šiaip, varškė manęs per daugiausiai nežavi, nors su ja galima begalę patiekalų pagaminti. Bet va feta, tai nuostabus sūris. Tiesa, valgyti vieną jis per daug sūrus.


8 porcijoms reikės:

Tešlai:

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,
240 ml vandens,
1,5 arbatinio šaukštelio druskos,
480 g miltų,
1 arbatinio šaukštelio sausų mielių.

Įdarui:

450 g žalios cukinijos (1 vidutinio dydžio), 
200 g fetos sūrio,
145 g parūkytos šoninės (7 ploni griežinėliai),
200 g prinokusio pomidoro (1 didelis),
200 g svogūno (1 didelis),
truputis druskos,
raudonėlio (origanum vulgare).

Tešlos receptas imtas iš duonkepės pateikto picos tešlos recepto. Tad pačią tešla ruošiau duonkepėje, t.y. tik sumečiau visus produktus, įjungiau ir ramiai sau žiūrėjau televizorių. Kas neturi duonkepės, tai gali patys pasigaminti mėgstamos mielinės tešlos arba nusipirkti jau gatavos. Iš nurodytų produktų kiekio gaunasi 750 g žalios tešlos. Kaip tik tiek, kiek reikia 30 cm skersmens pyragui.

Jei norite sutaupyti laiko gaminant, tai kol tešla makaluojasi ir kyla duonkepėje, pasiruoškite visus produktus įdarui.

Cukiniją ir pomidorą švariai nuplauti ir nusausinti. Cukiniją supjaustyti maždaug centimetro dydžio gabaliukais. Iš pomidoro išimti sėklytes ir gana smulkiai sukapoti.

Svogūną nulupti ir supjaustyti kuo mažesniais gabaliukais. Jei kam nepatinka traškūs svogūnai, šiek tiek pakepinti aliejuje.

Šoninę supjaustyti pailgais nedideliais šiaudeliais. Geriau rinktis kuo kūdesnę šoninę. Juk vasara, niekam nereikia "gelbėjimosi ratų" ant pilvuko.

Fetą rankomis sutrupinti. Ji labai gražiai "lūžta", nes šis sūris gana kietas. Štai viskas paruošta, belieka tik laukti, kol baigs kilti tešla.

Apvalų kepimo indą šiek tiek patepti aliejumi ir įkloti kepimo popieriumi. Taip pasirūpinsime, kad neprikeptų, ir paskui nebūtu daug darbo gramdant.

Tešlą padalinti į dvi dalis. Viena dalis turi būti šiek tiek didesnė. Šį gabalą naudosime pyrago dugnui.

Iškočiojame šiek tiek didesni nei forma lakštą ir tiesiame į indą. Tešla turi išlįsti pro kraštus.

Dedame cukiniją, pomidorus, svogūnus. Padruskiname šiek tiek. Kam patinka, gali įberti pipirų. Aš šį kartą paprasčiausiai pamiršau.

Toliau dedame šoninę ir sūrio gabaliukus. Viską šiek tiek paspaudžiame, nes įdaro gana daug gaunasi.

Ant viršaus klojame kitą tešlos lakštą. Pyrago kraštus gražiai užsukame. Taip, kai darome kibinus. Jei liko tešlos, galima papuošti viršų.



Pyragas paruoštas kepimui. Galima jį dar patepti plaktu kiaušiniu arba tirpintu sviestu. Kiaušinis tepamas prieš kepimą, sviestas - prieš pat kepimo pabaigą. 

Kepti 190º - 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30 - 40 minučių.

Labai skanu šį pyragą valgyti su majonezu.


Skanaus!


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą