penktadienis, lapkritis 12, 2010

Rūtos receptas: Rauginti kopūstai (atsargos žiemai)


Kaip mano sesuo pasakė - pagaliau šiais metais bus ką valgyti! (suprask, praėjusią žiemą tėvai badu ją marino matyt ;-)) Taip ji pasakė pamačiusi, kad raugiame žiemai kopūstus. 

Reikės:

10 kg kopūstų (maždaug 4 galvos),
stiklinė spanguolių,
150-170 g druskos,
cukraus, jei kopūstai aitroki, bet negaliu net pasakyti kiek, nes pirkome rauginimui saldžius kopūstus,
kmynų,
800 g obuolių,
1 kg morkų (jei nepatinka, galima ir mažiau įdėti),

Iš nurodyto produktų kiekio priraugėme10 litrų puodą (galima naudoti ir kibirą).

Gaminimas:

Kopūstus supjaustyti, morkas sutarkuoti burokine tarka, obuolius perpjauti per pusę, išpjauti sėklalizdžius, jei negraži odelė, obuolius reikia nulupti, puseles galima dar perpjauti. Kadangi didelį kiekį kopūstų išmaišyti ir truputį apmaigyti rauginimo puode trūksta vietos, tai visą maišymo veiksmą atlikome atskirame inde, o tada jau dėjome į rauginimui paruoštą puodą: dalį kopūstų su morkomis, druska ir kmynais sumaišyti, keltą kartų pamaigyti tarp rankų (tik nestipriai), dėti į puodą, tuomet užberti spanguolių, įdėti obuolių, kitą dalį kopūstų apmaigyti, dėti į puodą, vėl dėti spanguolių ir obuolių. Taip sluoksniuoti, kol baigiasi produktai. Visą masę paspausti (sultys turi dengti kopūstus) ir paslėgti, pastatyti kambaryje 3-4 dienom, kad kopūstai surūgtų (labai svarbu ragauti, kad neperrūgtų).


Reikia nepamiršti, kad būtina nušluostyti susidarančias putas nuo kopūstų. Kai kopūstai pradeda rūgti, reikia kasdien pagaliu ar ilgu kočėlu subadyti kopūstus, kad išeitų oras.

Kai kopūstai yra tinkamai pasirauginę, puodą reikia statyti šaltai. O tada jau galima kepti pyragą su kopūstais, virti sriubą, troškinti kopūstus su dešrelėmis, daryti įdarytus pyragėlius ar kepti kibinus su daržovėmis :-)


Skanaus!


4 komentarai:

Ilona rašė...

saunuoles!!!!
o su kuom tarkavot kopustus?

Rūta rašė...

Ačiū :-)

Kopūstus pjaustė tėtis, aš tik viena pusele pasidžiaugiau, kol tėtis kavos išgėrė :-)

Anonimiškas rašė...

jei norit skaniu kopustu,cukraus dieti nereikia,nes jis pats gaminasi rugimo metu,nebent megstat astriaqi rugscius kopustus.

Rūta rašė...

na, man ir pernai labai skanūs buvo, be cukraus darėme, nes kopūstai saldūs buvo. Šiemet darėme su trupučiu cukraus, nes kopūstai nesaldūs - irgi labai skanūs gavosi, jau spėjome net visus suvalgyti :-) Man labai svarbu, kad kmynų būtų ;-)

Related Posts with Thumbnails