Savaitgaliais dažniausiai su savo šeima važiuojame pas uošvienę į sodybą. Ten gerai... Ramu. Gražu. Jūra. Bet kartais būna taip, kad vyrui tenka šeštadieniais dirbti. Tada ir mes su dukra ir šuniu Maku liekame palaikyti kompaniją.
Tuo pačiu, po vyro darbo, susitinkame ir su draugais. Pasižmonėjame. :-)
Kaip tik užpraeitą savaitgalį Felixas dirbo. Tad likome "saugoti" namų. O vakarui vieni draugai pasikvietė mus į savo naują butą. Tad kaip čia eisim be lauktuvių.
Sumąsčiau, kad gerai būtų pabandyti išsikepti kokį pyragą su nektarinais... Nes niekados nekepiau pyragų su šiuo vaisiu. O jų buvo gana daug namuose. Rezultatas - nektarinų pyragas su vaniliniu užpilu.
PRODUKTAI:
Vaniliniam užpilui:
- 70 g sviesto
- 80 g cukraus
- 3 šaukštai pieno
- 1 šaukštas naminės vanilės esencijos
Tešlai ir įdarui:
- 120 g grietinės (30% riebumo)
- 100 g cukraus
- 3 arbatiniai šaukšteliai naminio vanilinio cukraus
- 3 L dydžio kiaušiniai
- 1 didelės citrinos nutarkuota žievelė, tik geltonoji dalis (apie 1 šaukštą su kaupu šaldytos tarkuotos žievelės)
- 200 g miltų
- 6 g kepimo miltelių (apie 1 arbatinį šaukštelį su kaupu)
- 50 g šaldytų mėlynių
- 3 nepernokę nektarinai
- migdolų pjaustytų plokštelėmis (nebūtinai)
- cukraus pudros (nebūtinai)
GAMINIMO EIGA:
- Visų pirma pasiruošk vanilinį užpilą: į nedideliame puodelį sudėk sviestą, suberk cukrų ir įpilk pieną. Pakaitink kol gausis tolygus padažas. Cukrus turi visiškai ištirpti. Išjunk ir galiausiai supik naminę vanilinę esenciją ir gerai išmaišyk. Palik šiltai.
- Įkaitink orkaitę iki 170 ºC.
- Nektarinus nuplauk, gerai nušluostyk ir supjaustyk skiltelėmis. Lupti nereikia.
- Dideliame inde suplak grietinę su cukrumi (paprastu ir vaniliniu) ir po vieną įmušk kiaušinius nuolat plakant (aš naudoju elektrinį plaktuvą). Įmaišyk tarkuotą citrinos žievelę.
- Miltus ir kepimo miltelius kartu persijok ir dalimis berk į plakinį ir užmaišyk grietinės tirštumo tešlą.
- Tešlą supilk į apvalią išrenkamą kepimo forma (26 cm skersmens) išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus sudėk nektarinų skilteles, užberk šaldytomis mėlynėmis ir kišk į orkaitę. Į vidurinę lentyną. Karštis iš viršaus ir apačios.
- Kepk pyragą 15 minučių ir tada užpilk vaniliniu padažu ir toliau kišk į orkaitę. Kepk dar apie 35 minučių arba kol matysi, kad įkišus medinį pagaliuką, ištraukus, būna sausas.
- Kai pyragas jau bus iškepęs, palik 15-30 minučių pradarytoje orkaitėje. Tada išimk ir palik atvėsti ant grotelių.
- Dabar, jei nori, gali papuošti migdolų plokštelėmis ir cukraus pudra.
PATARIMAS: Kai kepu pyragus, man patinka, kad tešloje matytųsi citrinos žievelė. Todėl aš linkusi ją tarkuoti tarkuoti šiek tiek stambiau, nei yra įprasta. Ne burokine, bet ir ne pačia smulkiausia tarka.
Nektarinai šiam pyragui suteikia rūgštumo, kuris labai gerai kompensuojamas saldžiu vaniliniu užpilu.
Draugams labai patiko. Net tiems, kurie nėra labai dideli saldumynų mėgėjai. Tad įtraukiu šį pyragą į pakartojamų receptų sąrašą. O tai ne toks jau dažnas atvejis, nes likusi beveik visada "prifantazuoti" ką nors naujo :-)
Jei sudomino šis receptas ar jau spėjai išbandyti, būtinai pasidalink savo įspūdžiais. Labai įdomu ar ir tau patiko šis pyragas, kaip ir mano draugams. O gal pasiūlytum, kaip jį patobulinti? ;-)
Sveiki. O kiek reikia miltų tešlai? Recepte nenurodėte.
AtsakytiPanaikintiOgi tikrai neįrašiau... :( Atsiprašau! Praleidau perrašynėdama receptą. Dabar jau pataisiau. Reikia 200g miltų.
PanaikintiAčiū už pastebėjimą!