Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as
Pradžia » , , , , , , » 'Vasara stiklainyje' - apelsinų uogienė su vanile

'Vasara stiklainyje' - apelsinų uogienė su vanile

Visų pirma noriu atsiprašyti mūsų pastovių skaitytojų, kurie vis aplanko puslapį ieškodami naujienų. Ir tų, kurie mums siuntė laiškus prašydami konservavimo receptų. Kasdienybė neleidžia rimtai prisėsti ir rašyti apie tai, kas mums kelia tiek džiaugsmo... Kažką reikia daryti. Gal žinai, kur gauti daugiau laiko? Gal kas parduoda? Tikrai nupirkčiau kelias valandėles 😄

Kol dar vasara oficialiai nepasibaigė ir konservavimas vis dar aktualus, skubu pasidalinti labai vasariškos uogienės receptu.

RECEPTAS: 'Vasara stiklainyje' - apelsinų uogienė su vanile

Buvo toks metas, kai pas mus (Ispanijoje) buvo apelsinų sezonas. Ir vyras parnešė dvi dideles dėžes vaisių. Pasirodo, viršininko draugas turi kelis medžius ir jie davė labai gerą derlių. Vyrutis jau nebežinojo, ką su tais apelsinais daryti. Tai pradėjo draugams dalinti. O kadangi Felixo bosas labai dosnus, jis išdalino vaisius visiems savo darbuotojams.

Apelsinų buvo daug ir nespėjome jų valgyti (nebuvo Rūtos, ji juos valgo kaip "sėmičkas" 😋), pradėjo gesti. Tad teko mastyti, ką iš jų padaryti.

Sunaudoti vien tik sultims buvo gaila. Suvalgyti - nespėtume. Tai ką, teko konservuoti. Taip pat prigaminau saldainių. Bet apie tai vėliau.

Pasiruošiau dėžę apelsinų ir kibau virti uogienę. Ruošiau 3 dienas... Nes neturėjau laiko. Taip taip, neturėjau laiko paruošti viską per vieną vakarą, tad dariau per tris vakarus. Bet, tu jei nori, gali viską padaryti tą pačią dieną. Rezultatas neapvils.


  PRODUKTAI (maždaug 6 l uogienės):
  • 7 kg apelsinų (apie 30 didelių vaisių)
  • 4 kg cukraus
  • 2 vanilės lazdelių
  • 2 - 3 apelsino žievelių - tik geltonosios dalies (jei tavo apelsinai chemiškai apdoroti, nedėk)
  • 200 g uogienių cukraus (naudojau "Alvo" firmos)

  GAMINIMO EIGA (ilgasis būdas):
  1. Apelsinus kruopščiai nuplauk ir nusausink. Kiekvieną vaisių nulupk, kad nebeliktų baltų odelių. Jei žievelės chemiškai neapdorotos, neišmesk. Galėsi jas panaudoti naminių saldainių gaminimui.
  2. Apelsinus supjaustyk mažais kubeliais, sudėk perpjautas ir išgramdytas vanilės lazdeles ir viską užpilk cukrumi. Palik 24 val.
  3. Statyk puodą ant ugnies ir, karts nuo karto pamaišant, užkaisk. Tada sumažink ugnį, kad uogienė tik šiek tiek kunkuliuotų, ir virk 1,5 val. Išjunk ir palik uždengus vėl 24 val.
  4. Iš naujo užvirk uogienę. Ji bus skysta. Tad jei nori turėti labai skanaus apelsinų sirupo, dabar pats metas nusemti šiek tiek (apie 150 ml) skanaus skystimo ir supilti į nedidelį sterilizuotą buteliuką.
  5. Įmaišyk uogienių cukraus ir pavirk, kaip nurodyta ant pakelio.
  6. Dabar beliko supilstyti uogienę į sterilizuotus stiklainiukus, gerai užsukti ir palikti per naktį pastovėti apverstus. Kodėl reikia apversti, tiesa pasakius, nežinau. Bet visada mano mama ir močiutė taip darydavo. Gal tu žinai?
  GAMINIMO EIGA ("greitasis" būdas):
  1. Apelsinus su vanile ir cukrumi paruošk kaip nurodyta ankstesnėje gaminimo eigoje.
  2. Statyk puodą ant ugnies ir, karts nuo karto pamaišant, užkaisk. Tada sumažink ugnį, kad vaisiai tik šiek tiek kunkuliuotų, ir virk apie 1 val.
  3. Įmaišyk uogienių cukraus ir pavirk, kaip nurodyta ant pakelio.
  4. Dabar beliko supilstyti uogienę į sterilizuotus stiklainiukus, gerai užsukti ir palikti per naktį pastovėti apverstus.

PATARIMAS: Pagal mano receptą gaunasi gana tiršta uogienė. Tad jei tau patinka labiau skystos, dėk mažiau tirštiklio - uogienių cukraus. Ir jei gamini "greituoju" būdu, irgi bus šiek tiek skystesnė. O šiaip tai, viskas labai priklauso nuo pačių vaisių. Juk ne visada jie būna vienodai sultingi. Tad reikia eksperimentuoti 😉


Nors Lietuva ir ne apelsinų kraštas, manau galima įsigyti gerų vaisių ir čia. Tad tikrai labai nuoširdžiai patariu išbandyti šią uogienę ir užsikonservuoti šiek vasaros... Jau daug mano draugų ir šeima išbandė šią uogienę. Visi labai gyrė. 😊

Lauksiu atsiliepimų!



Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą