Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Su Šv. Velykom! Velykinis ragaišis (Lietuva)

RECEPTAS: Velykinis ragaišis (Lietuva)

Penktadienį iškepiau labai skanią duonelę - Velykų ragaišį. Iš pradžių maniau, kad bus labai sunku, bet paskui gavosi pim pam ir viskas. Originalus receptas ne mano, imtas iš vieno žurnaliuko. Bet kadangi eilinį kartą nepavykom man sekti receptūros, nes vis pridedu tai tą, tai aną nuo savęs, tai gavosi jau mano receptas.

Reikės:

25 g gyvų mielių,
apie 6 g sausų mielių (1 pakelis su trupučiu),
130 g cukraus + 4 šaukštų,
1,5 stikl. pieno (380 ml),
1.100 g miltų+ 300 g minkymui,
200 g didelių razinų be kauliukų,
110 g sviesto (kitą kartą naudosiu aliejų, tada duona ilgiau išliks šviežia),
4  kiaušinių,
10 g druskos (1/2 šaukštelio).

Mieles reikia ištrinti su cukrumi, kol ištirps (pagal originalų receptą reikia dėti tik dalį cukraus, na ir šiaip, jo ten gerokai mažiau. Bet šį kartą cukraus padauginimas buvo visiškai ne pro šalį. Saldumo gavosi pats tas).

Ištirpusias mieles supilti į pašildytą pieną, suberti pusę miltų (paliekant miltus skirtus minkymui) ir gerai išmaišyti. Gautą tešlą gausiai apibarstyti miltais, šiltai uždengti ir palikti pastovėti šiltoje vietoje, kad pakiltų. Aš tai visada mielinę tešlą kišu į pakaitintą iki 50ºC orkaitę ir ten palaikau apie pusvalandį. Tešla man padvigubėja.

Kol tešla kyla pasiruošti razinas ir kitus produktus.

Razinas nuplauti, apdžiovinti ir apvolioti miltuose. Taip jos geriau pasiskirstys tešloje.

Trynius sutrinti su 4 šaukštais cukraus. Atskirame inde suplakti iki purumo baltymus.

Pakilusią tešlą išimti iš orkaitės. Ji tada nuslūgsta. Jei ne, nieko tokio. Ją reikia gerai išmaišyti ir suberti likusius miltus (be skirtų minkymui), supilti išlydytą sviestą, trynius, baltymus, suberti razinas, pagardinti druska ir gerai išminkyti.

Tešlą išversti ant gausiai miltai pabarstyto stalviršio ir minkyti, kol tešloje atsiras oro pūslelės ir ji nebelips prie rankų. Po to paviršių išlyginti, patepti riebalais (vartojau aliejų), kad nedžiūtų, uždengti ir laikyti šiltoje vietoje (orkaitėje), kol dar kartą pakils. Šį kartą tešla jau tiek daug nebepakyla nes būna gerokai sunkesnė. Šiame etape tešlą dalinau i dvi dalis, nes man pasirodė, kad gausis per didelis kepalas. Ir labai gerai padariau, nes kepaliukai ir taip buvo gana dideli.

Tešlą atsargiai sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, leisti dar šiek tiek pakilti, patepti paviršių plaktu kiaušiniu ir kepti apie 45 - 60 minutes 170º - 180ºC orkaitėje.

Iškepusio ragaišio neišimti. Leisti  atvėsti skardoje.

RECEPTAS: Velykinis ragaišis (Lietuva)

RECEPTAS: Velykinis ragaišis (Lietuva)

Skanaus!

P.D.: Šis receptas patiko ir juo pasidalino Mamos dienoraštis.
__________________________________________________________

Pan de Pascua

25 g de levadura de panadero prensada,
unos 6 g de levadura de panadero seca,
130 g de azúcar + 4 cucharadas,
380 ml leche,
1.100 g harina de trigo + 300 g para amasar,
200 g de pasas grandes y sin semillas,
110 g mantequilla (mejor usar aceite, el pan estará fresco por mas tiempo),
4 huevos,
10g de sal.

Mezclar la levadura con el azúcar hasta que se disuelva. Verter todo a leche un poco caliente (cuidado que sea muy caliente, por que se "morirá" la levadura). A esta mezcla añadir la mitad de harina y mezclar todo muy bien. Rociar la masa con harina para que no se seque, tapar con un paño limpio y dejar caliente para que suba. Tiene subir doble. Yo lo metí al horno previamente calentado a unos 50ºC.
Las pasas lavar, secar y mezclar con un poco de harina - así se repartirá mejor por la masa.
Mezclar las yemas con el azúcar restante (4 cucharadas). Batir a punto de nieve las claras.
Cuando masa suba doble, sacarla y dejar un par de minutos que baje. Entonces mezclar la otra vez. Añadir la harina restante, mantequilla derretida, las claras y las yemas, las pasas. Todo amasar muy bien hasta que aparezca las burbujas de aire y la masa no se pega a las manos.
El trozo de masa repartir en dos, alisar y untar con un poco de grasa. Yo usé el aceite. La masa poner otra vez a subir. Entonces sacar con cuidado, poner en una bandeja con papel vegetal y dejar subir una vez mas.
El horno calentar a unos 170 - 180ºC. El pan se hace en unos 45 - 60 minutos.
Dejar el pan en el horno apagado hasta que se enfríe.

¡Buen provecho y Felices Pascuas!

RECEPTAS: Velykinis ragaišis (Lietuva)


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

2 komentaras(-ai) :

  1. Mmmmm que delicia, me encantó!! las galletas tipo piruletas, los pollitos todas, se ven deliciosas...

    Saludos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hola Carmen! Me algero que te gusta mis recetas. A ver si encuentras algo que lo probaras en tu cocina... :)

    AtsakytiPanaikinti