Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Tortas su braškėmis


Kovo 11 (jei neklįstu, 2010 metais :-), žinau žinau, labai ilgai užtrukau su receptu) buvo vieno giminaičio gimtadienis. Kadangi tai buvo penktadienį ir visi dirbo, tai nusprendėme švęsti sekmadienį. Kaip tik liuks. Buvo laiko pažaisti su tortu. Sakau pažaisti, nes niekados nežinau koks bus galutinis rezultatas, nes pačio torto idėja gimsta jį bedarant. Čia kaip tapant paveikslą, labai priklauso nuo įkvėpimo.

Dalinuosi su Jumis savo "meno" kūriniu :o)

Reikės:

šokoladinio biskvito (aš naudojau pirktinį mišinį, kad greičiau būtų).

Morengams:

2 kiaušinių baltymų,
kelių šaukštų cukraus pudros.

Kremui:

300 ml grietinėlės (35 % riebumo),
350 g balto šokolado,
500 g braškių.

Aptepimui (o tiksliau būtų pavadinus apipylimui):

1 l natūralaus jogurto be priedų,
130 g cukraus pudros,
12 lapelių želatino,
geltonų maistinių dažų.

Dar reikės:

50 ml degtines ar kito stipraus mėgstamo alkoholio (nepatariu naudoti viskį, bet užtat labai skanu su brendžiu ar romu),
braškių papuošimui.


Atrodo, kad čia visko daug reikia ir kad bus sudėtinga. Bet nieko panašaus. Receptas labai paprastas, nors ir daug aiškinti.

Iš pradžių iškepiau biskvitą. Paskutiniu metu naudoju pirktinius mišinius, į kuriuos reikia įpilti vandens, aliejaus ir įmušti kelis kiaušinius, išplakti mikseriu ir į orkaitę. Taip aš taupau savo laiką. :o) O dar be to, atradau vieną, kuris man labai patiko (nors šiaip aš gana prieštaringai žiūriu į visokius pusgaminius).

Biskvitą perpjauti pusiau. Aš dažniausiai naudoju siūlą. Reikia apvyti tortą siūlu, siūlo galus sukryžiuoti (nedaryti mazgo) ir pamažu traukti tarsi norėdami surišti. Taip paprastai ir lygiai galima perpjauti biskvitą.

Dažnai būna, kad biskvito centras labiau iškyla. Tokiu atveju aš nupjaunu viršūnėlę (ją galima ramiai pasimėgaudami suvalgyti). Taip gaunami du vienodi biskvito lakštai.

Paruošiame morengus. Kiaušinių baltymus labai gerai išplakame po truputi pildami cukraus pudrą, kad gautųsi bezė (apvertus dubenį baltymai neiškrenta). Į kepimo popieriumi išklotą skardą arbatiniu šaukšteliu dedame nedidukus kaubūrėlius. Kadangi aš patingėjau, tai mažų morengų padariau tik viena nedidelę skardą. Likusius baltymus sukrėčiau į nedidelę popieriumi išklotą tortinę ir padariau lakštą. Bet deja, su juo teko ilgokai pavargti. Morengus džiovinti apie valandą (ar dvi, jei patingite šiek tiek :-/ ) iki 100ºC pravertoje orkaitėje. Turi gautis traškūs sausi trapūs sausainukai. Juos nuo popieriaus nuimti tik tuomet, kai bus visiškai atvėsę.

Kremas. Grietinėlę užverdame, nukeliame nuo ugnies ir suberiame šokolado gabaliukus. Reikia maišyti, kol ištirps visiškai. Atvėsinti gerai (aš net palaikiau šiek tiek šaldytuve) ir suplakti mikseriu. Atsargiai! Neperplakite, kaip aš. Kadangi kremas turi grietinėlės savo sudėtyje, gali pradėti darytis sviestas. Į gautą masę suberti braškes, pjaustytas gabalėliai. Viską gerai atsargiai išmaišyti.

Dabar prasideda torto "montavimas". Torto formą iškloti kepimo popieriumi. Formos sieneles ištepti aliejumi (nebijokite, aliejaus skonio nesijaus). Abu biskvito lakštus apipjaustyti, kad butų mažesni nei torto forma (maždaug 1cm). Dedamas pirmas lakštas ir gerai apšlakstomas degtine, ant biskvito lygiai užtepamas kremas ir uždedamas antras lakštas. Viskas labai atsargiai užpilama jogurtiniu kremu-aptepimu. Labai svarbu gerai užpildyti torto šonus. Turi gautis visas tortas uždengtas jogurtiniu kremu. Tortą palikti šaldytuve, kad sustingtų.

Beliko tik papuošti. Turėjau žalių maistinių dažų (žinau, nuotraukose nelabai žalia spalva matosi), tad išplakiau grietinėles su keliais lašeliais dažų ir konditerinio švirkšto pagalba išspaudžiau mažas "gėlytes" torto šonuose ir vieną didelę viduryje. Visa kitą jau matote nuotraukose :-)

A, vienas patarimas, morengus ant torto dėti tik tik prieš pat nešant ant stalo. Jie nuo grietinėlės drėgmes tyžta.


Skanaus!


Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą