Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Močiutės bulvių kotletai su džiovintų grybų padažu (Lietuva)


Vakar Rūta pasigamino laaaabai skanių, seniai mano nevalgytu bulvinių kotletų su grybų padažu. Pagaliau turėsiu šį nuostabų receptą. Taigi, Rūta dilinasi savo receptu (aš tik jį paredaguoju ir viskas, visas tekstas jos)...

"Ale kaip tyčia - šiandien taip skaniai ir gražiai gavosi, atsidžiaugti negalėjau. praeitą kartą kotletai ir degė, ir skrudo, be ryšio gavosi, o šiandien nors į vitriną dėk, net pasipūtė gražiai :-) O padažą net Dariukas (pastaba: Rūtos sūnus) gyrė, nors niekada jo nevalgo, sakė: skanus, o jei dar be grybų būtų... ;-)

Taigi receptas...  Darydama tikėjausi, kad mums dviems bus kaip tik vienam kartui, bet gavosi idealiai trims - žodžiu, šeimai :-) Gavosi 5 vidutiniai kotletai, na gal per puse delno, tik pailgi, kaip nuotraukoje :-)

Taip ilgai gyvenau prisiminimais apie močiutės bulvių kotletus su džiovintų grybų padažu... O šiemet kaip tik grybų pririnkome, pridžiovinome - galima ir vaikystės valgiais pasilepinti :-)

Bulvių kotletams reikės:

0,5 kg bulvių,
1 kiaušinis,
4-5 valgomi šaukštai miltų,
žiupsnelio druskos,
aliejaus.

Grybų padažui reikės:

Sauja džiovintų grybų,
1 vidutinio dydžio svogūnas,
2-3 arbatiniai šaukšteliai miltų,
2 arbatiniai šaukšteliai grietinės,
1 šaukštas sviesto,
sultinio kubelis ar kiti mėgstami prieskoniai.

Virtų grybų gavosi 100 g, skystimo, kur virė grybai - 0,5 l. Skystimo, kur virė grybai, neišpilkite - jo reikės padažui! Jei padažui naudojami ne džiovinti grybai, galima į padažą dėti grybų sultinio, kad būtų daugiau grybų skonio.

Bulves išvirti su lupenomis, atšaldyti, nulupti, sumalti mėsmale (aš tryniau kaip buvlių košę - masė gavosi su smulkiais bulvių gabalėliais - man labai patiko ). Įmušti kiaušinį, įdėti druskos ar mėgstamų prieskonių, miltų, viską gerai išmaišyti bei formuoti plokščius kotletus (rankas pabarstyti miltais, jei bulvių masė limpa prie rankų), apvolioti miltuose prieš kepant. Kepti keptuvėje su aliejumi, kol gražiai apskrus. Koteltai paruošti!

Grybus užmerkti piene (sako užtenka mirkyti kelias valandas, tačiau aš mirkau per naktį), išvirti, tuomet smulkiai supjaustyti. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, pakepinti svogūnus, kol gražiai pagels, sudėti pjaustytus grybus, pakepinti, tada supilti grybų nuovirą, įdėti sultinio kubelį ar kitų mėgstamų prieskonių bei uždengus patroškinti. Miltus išsukti su nedideliu kiekiu vandens, kad gautųsi vientisa masė, supilti į padažą. Įdėti grietinę, pakaitinti kelias minutes. Padažas paruoštas! 

Kotletus dėti į lėkštę, užpilti padažo ir skanaus!!!"




P.D.: Šis receptas patiko ir juo pasidalino Mamos dienoraštis.
__________________________________________________________

Albóndigas (o hamburguesas) de patata con salsa de setas

Este plato preparó mi hermana Rūta. La recetas es de nuestra abuela. Es decir, que es riquísima y no puede salir mal.

Para las albóndigas (yo llamaría las hamburguesas por su forma):
0,5 kg de patatas,
1 huevo,
4-5 cucharas soperas de harina,
un poco de sal,
aceite.


Para la salsa:

Puñado de setas secas, 
1 media cebolla,
2-3 cucharaditas de harina,
2 cucharaditas de nata agría (nata fresca),
1 cuchara de mantequilla,
1 cubito de Aveceam o otras especias a gusto.


Salen 100 g de setas después de hervir y 0,5 l de caldo. ¡No tiréis este caldo, os servirá para hacer una salsa deliciosa! Si para la salsa no utilizareis setas secas podéis añadir un cubito de caldo de setas (no estoy segura que en España vi este tipo de caldo). De modo la salsa no perderá el gusto de setas y será mas sabrosa. 

Hay que hervir las patatas con la piel, enfiar las y triturar con pasapuré. Introduzca el huevo, la sal, las especias a gusto, la harina y mezcla lo todo bien.   Formar unas albóndigas planas (tipo hamburguesas, pero mas gordas). Si la masa de patas se pega a las manos hay en harinar las. Las hamburguesas hechas rebozar en la harina. Calentar el aceite en una sartén y freír por los dos lados. Las albóndigas ya están listas.

Las setas hay que dejas en remojo en la leche unas horas toda la noche. Luego hervirlas, enviarlas y cortar a trocitos pequeñitos. Picar finamente la cebolla. Poner la mantequilla en una sartén caliente, freír en ella la cebolla hasta que esté bien amarilla (¡pero no quemada!), poner los setas. Dejar todo que  se fríe y luego verter el liquido que quedo de hervir las setas, añadir cubito de caldo, o especias favoritas, tapar y cocer a fuego suave. Mezclar la harina con un poco de agua y incorporar en la salsa. Agregar la crema agria, calentar durante varios minutos. Salsa está lista!

¡Buen provecho!




Pranešimo autorė Daiva

Esu mažos mergaitės mama. Saldumynų mėgėja ir šio projekto steigėja. Suktis virtuvėje pradėjo patikti jau nuo vaikystės - kepdavau tortus smėlio dėžėje :) Padėsiu tau susipažinti su kai kuriais ispanų ir katalonų virtuvės "šedevrais", paprastais kasdieniais, šventiniais ir išbandytais receptais. O jei užsiprenumeruosi mūsų naujienlaiškį, karts nuo karto nudžiuginsiu ne vien tik naujienomis iš mūsų blog'o, bet ir naudingais paruoštukais.

7 komentaras(-ai) :

  1. Que blog tan estupendo tienes, con unas recetas deliciosas, un beso

    AtsakytiPanaikinti
  2. Me encanta tu blog. Me doy una vueltecita y me quedo.
    Estas hamburguesas, albondigas de tu abuela me parecen espectaculares.
    Buen fin de semana

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tienen que estar super ricas.
    Un sabroson beso desde el Badulake.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mª Jose, muchas gracias por bonitas palabras. A mi tambien me encanto tu blog :)

    Curra, me alegro que te quedas :)

    Ana, la verdad, esta recetas es una de las que mas hecho de menos. La salsa de setas, hamburgesas de patata = un conjunto estupendo. A ti y a todos recomiendo probar este plato. :)

    Saludos a todas y a todos! :*

    AtsakytiPanaikinti
  5. Qué maravilla de recetas, ésta de las patatas estará en mi mesa de Pascua!
    Muchas gracias por seguir mi blog, así me has permitido descubrir el tuyo.
    Seguiré visitándote, un abrazo!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Hola Nina,

    Me alegro mucho que te gusta mi nuestro blog. Espero que estarás de visita a menudo y encontraras todo lo que buscas.

    Un saludo,
    Daiva

    AtsakytiPanaikinti
  7. gracias a todos por vuestras palabras agradable, el plato muy sabroso papa

    AtsakytiPanaikinti