Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Panetone

Mano 100-asis čia skelbiamas receptas :-) Valio! 

Šią garbingą vietą skiriu itališkam kalėdiniam pyragui - Panetone. Receptą radau 2013 metų gruodžio mėn. žurnalo "Virtuvė. Nuo... Iki..." numeryje. kepiau jau kelis kartus, visuomet gaunasi labai skanus pyragas. O ir nekepta tešla - nerealiai skani!


Reikės:

950 g smulkių miltų "Farina 00" (naudojau 405 tipo miltus)
10 1/2 trynio
300 g sviesto
190 g cukraus
40 g mielių
400 g šilto (30 °C temperatūros) vandens
300 g auksinių ir paprastų razinų
150 g apelsinų cukatų

Gaminimas:

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje ir palikti pastovėti 10–15 min. Su cukrumi sumaišytus miltus supilkite ant stalo,viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite trynius ir pradėkite minkyti tešlą.

Po truputį įminkykite 200 g kambario temperatūros sviesto, supjaustyto gabaliukais, palaipsniui pilkite vandenyje ištirpintas mieles. gerai išminkę tešlą, sudėkite razinas (razinas pamirkiau karštame vandenyje, gerai perploviau, išdžiovinau). Vėl minkykite, kol tešla taps vientisa, elastinga, neliks miltų gumuliukų. Tada sudėkite likusius 100 g sviesto, supjaustyto kubeliais, gerai išminkykite, suberkite cukatas ir vėl išminkykite. Tešla turi būti sunki ir lipni.

Sudėkite tešlą į aukštą kepimo formą. 4 valandas kildinkite uždengę rankšluosčių kambario temperatūroje. Ant pakilusio pyrago viršaus peiliu pažymėkite kryžiaus ženklą.


Kepkite 165–175 °C temperatūros orkaitėje, žemiausioje dalyje apie 30 min. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Jei pagaliukas sausas, pyragas iškepęs; jei pagaliukas aplipęs tešla - pyragą dar reikia kepti.


Mano patarimas: tešla labai smarkiai pakyla (ir kol kildinama kambario temperatūroje, ir dar papildomai kepdama). Todėl tešlos reikėtų įdėti tiek, kad ji formoje užimtų tik 1/3 formos. Pirmą kartą kepiau formoje, kuri skirta rusiškam pyragui Kulič, pyragas iškilo gerokai virš formos kraštų.

Dar viena pastaba: iš šio produktų kiekio gaunasi tikrai daug tešlos, todėl formos gali reikėti ne vienos. Kalėdoms kepiau šį pyragą ne aukštoje formoje, bet vienkartinėse popierinėse, kurios būna žvaigždės, varpelio formos, ir tikrai nėra aukštos. Tačiau pyragas iškepė labai gerai.

Skanaus!


Pranešimo autorė Rūta

Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".

0 komentaras(-ai) :

Rašyti komentarą