Pasididžiuojanti Namų





Šeimininkė

gero maisto blog'as

Švediškos bandelės Kanelbullar kitaip



Užpraeitą šeštadienį sedėjau namuose. Nuotaika buvo panaši į oro už lango - tai lyja, tai sninga, tai vėjas siaučia, tai medžiai ramiai sau stovi. Ir šalta :-(. Ir čia prisiminiau, kad turiu nuostabų bulkučių receptą (taisyklingiau būtų bandelių, tačiau "bulkutė" taip šiltai ir minkštai skamba... :-)) 

P.S. Tik po keleto dienų sužinojau, kad šios bulkutės yra švedų žymiosios "Kanelbullar" bandelės :-) Originaliai jos yra dar ir su cinamonu, tačiau aš nemėgstu cinamono, todėl ir kitą kartą kepdama šias bulkutes nenaudosiu cinamono arba su šiuo prieskoniu padarysiu tik dalį kepinių, kad kiti galėtų paragauti :-)

Taigi, aprengiau vaikus kuo šilčiau ir išsiruošėme į parduotuves produktų ieškoti :-) Aplankėme ne vieną parduotuvę, nes vienoje nebuvo mielių, kitoje nebuvo reikalingų popierinių formelių... Mielių radau trečioje parduotuvėje (keista, nes kai jų nereikia, tai visose parduotuvėse būna), o formeles naudojau turimas mažas, nors bulkutėms reikia didesnių - bet juk vietoje vienos bulkutės galima ir keturias iškepti, ane? ;-) Todėl iš nurodyto kiekio vietoje maždaug 65 bulkučių man gavosi apie 250 vienetų!!! (berods 8 ar 9 skardos) :-) Kibkite ir jūs prie darbo - nesudėtinga, ir kaip skanu! :-) :-)


Tešlai reikės:

  • 300 g sviesto (naudojau lietuvišką margariną kepiniams)
  • 1 l pieno (3,5% riebumo)
  • 100 g mielių
  • 3 kiaušinių
  • 1,5 stiklinės cukraus (namie teturėjau stiklinę, bet bandelėa gavosi pakankamai saldžios, net mano seneliai, kurie mėgsta saldžiai, sakė, kad užtenka saldumo) :-)
  • 1 a. š. druskos
  • 2 kg miltų (truputis miltų gali ir likti)
  • 1 kiaušinio bandelėms patepti
  • perlinio cukraus bandelėms pabarstyti

Glaistui reikės:



Bandelių gaminimo eiga:

Pieną pašildyti iki maždaug +50 laipsnių, sudėti sviestą ir maišyti, kol sviestas ištirps (visą laiką kaitinti nebūtina, tada mišinio temperatūra būna neaukšta ir galima dirbti toliau negaištant laiko).

Į pieno ir sviesto tirpalą sudėti cukrų ir įtrupinti mieles. Viską gerai išmaišyti, kad masė taptų vienalytė.

Tuomet įmušti kiaušinius, įdėti druskos ir miltus. Miltų reikia dėti tiek, kad tešla nebūtų kieta, bet ir neliptų prie rankų (tam galima rankas sudrėkinti vandeniu arba patepti aliejumi).

Tešlą statyti maždaug 1 valandai šiltoje vietoje, kad pakiltų (pastačiau ant šildomų grindų - tešla kilo kaip ant mielių ;-)) 


Tiesa, šiam produktų kiekiui reikėtų didelio indo, nes tešlos gausis tikrai nemažas kiekis. Aš panaudojau 13 litrų dubenį - tešlos buvo su kaupu, net ir po to, kai suvalgiau dalį ištirpdytų mielių (prieš įdėdama miltus - labai jau skanu buvo) :-).

Kol tešla kyla, reikia paruošti glaistą: sviestą ištirpinti, įberti vanilinio cukraus, įsijoti cukraus pudrą ir viską gerai išmaišyti, kad masė būtų vientisa.

Kai jau tešla gerai pakyla, reikai "lipdyti" bulkutes :-). Imti gabalėlį tešlos, kočioti pailgą stačiakampį. Stačiakampis nesunkiai gausis, jei iš tešlos pradžioje padarysite pailgą "dešrelę", o jau ją kočiosite į ilgį labiau, į plotį - mažiau :-). Iškočiotos tešlos paplotėlį patepti plonu paruošto glaisto sluoksniu (jei norite, kad bulkutės būtų su cinamonu, jo reikia užbarstyti ant glaisto). 


Imti tešlą už kraštų ir sukti ritinėlį.

Ritinėlį pjaustyti plačiomis juostomis: apie 4-5 cm, jei bus kepama didelėse formelėse, apie 2 cm - jei mažose.


Supjaustytus gabalėlius dėti į paruošas papierines formeles ir padėti, kad tešla pakiltų. Skardoje bulkutes reikia sudėti erdviai, nes kildamos jos plečiasi į šonus. Prieš šaunant į orkaitę, kiekvieną bulkutę patepti plaktu kiaušiniu, pabarstyti perliniu cukrumi.



Kepti 220 laipsnių orkaitėje, kol bulkutės ims gražiai rusvėti. Aš savo mažąsias bulkutes kepiau apie 12 minučių, kol vos pradėdavo gražiai ruduoti. Jei bulkutes kepsite per ilgai, jos taps kietos ir neskanios.

P. S. Internete yra daug vaizdo medžiagos kaip gaminamos šios bandelės, kiekviena šeimininkė turi savo mažų paslapčių - galima rinktis kieno gaminimo variantas priimtinesnis!


Skanaus!


Pranešimo autorė Rūta

Esu dviejų nuostabių vaikų mama. Naujų patiekalų fanė. Man taip patinka gaminti, kad iš kiekvienos kelionės į užsienį atsivežu ką nors, kas papildytų mano virtuvės rakandų kolekciją. Siūlysiu tau mano šeimai patikusius patiekalus ir konservavimo receptus. Visi mano gaminti valgiai išbandyti "lietuviškomis sąlygomis".

12 komentaras(-ai) :

  1. Kaip man patinka tokie maži kepinukai. Atrodo jie ir skanesni būna :) Gaila jog laiko neturiu, o tai pulčiau šias bandukes kept

    AtsakytiPanaikinti
  2. oooohhhhhh¡¡¡. Que maravilla.
    Buen díacastyll

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išsikepk, Forelle, paaukok porą valandėlių, taip maloniai bulkutės daromos ir tokios skanios - visi bus laimingi :-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Curra, trate de que no será decepcionado ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hola,en las fotos se ven maravillosos,en la realidad creo que estan mejor,saludos

    AtsakytiPanaikinti
  6. Hola! Muchas gracias! De verdad salen los panecillos muy bonitos y ricos.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gorgeous! I'd like to try to make these!

    AtsakytiPanaikinti
  8. kepiau sias bandeles. liuks, labai greitai gaminasi ir labai skanios. niam niam :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, Nijole, paprasta jas pasigaminti, o jau kaip skanu... Priminei, reikės kada ir man jų išsikepti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mary, try to really like it ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir as tai isbandziau! Labai skanios gavosi. Aciu autorei uz nuostabu recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vytai, ačiū, kad kartu gaminate :-)

    AtsakytiPanaikinti